Kaikki alkoi kirjoituskoneista vuonna 1952: Lapin Systeman tarina jatkuu Praecomin nimissä

Lapin Systema Oy on vuonna 1952 perustettu IT-alan perheyritys. Se on yksi Suomen pitkäikäisimmistä toimijoista alalla. Lapin Systeman toimipiste sijaitsee Rovaniemellä ja sen toiminta-alueena on koko Lapin lääni Simosta Nuorgamiin. Yrityksen tärkeimpiin palveluihin kuuluvat toimistotarvikkeet, monitoimilaitteet, IT-laitemyynti sekä ylläpitopalvelut. Tässä jutussa kerromme Lapin Systeman tarinan ja sen siirtymästä Praecom-brändin alle.

Vuonna 1952 toiminta lähti liikkeelle kirjoituskoneista

Historian havinaa Lapin Systeman Rovaniemen toimistolta.

Perinteikäs Lapin Systema tunnetaan Rovaniemellä ja Lapissa jo 70 vuoden ajalta. Alkuvuosina edustettavia konemerkkejä oli useita, johtuen siitä, että Suomessa oli vielä vallalla tuontisäännöstely ja niinpä myyntivalikoimaan otettiin lähes kaikkia saatavina olevia koneita. Ajan kärkimerkkejä olivat itäsaksalaiset Erika, Rheinmetall, Bijou ja Mercedes. Konttorikoneiden lisäksi yrityksen tuotevalikoimaan on kuulunut läheisesti alusta alkaen erilaiset konttoritarvikkeet. Oheistuotteina olivat värinauhat, laskukonepaperirullat, liimat, musteet, kumit ja kynät ja luonnollisesti erilaiset paperit. Jo toiminnan alusta alkaen haluttiin tarjota välineet kaikkia toimistossa tarvittavia työtehtäviä varten ja olla täyden palvelun toimistotoimittaja. Lapin Systema teki ensimmäisenä vuosikymmenenään myös mittavaa koulutustoimintaa. Sen lisäksi, että koulutettiin asiakkaat käyttämään hankkimiaan koneita ja laitteita, toimi myös kone-kirjoituskoulu.

- Lapin Systema on perheyritys, joka on perustettu vuonna 1952. Toiminta alkoi kirjoitus- ja laskukoneiden myynnillä ja korjauksella. Toimistotarvikkeet ovat olleet aina osana liiketoimintaa. Sittemmin kuvioihin tulivat 60-luvulla monistuskoneet, jotka pikkuhiljaa muuttuivat monitoimilaitteiksi, kertoo Lapin Systeman toimitusjohtaja Vesa Pietilä.

Kohti automaatiotuotteita ja PC-aikaa

Eniten myytyjä automaatiotuotteita olivat Kienzle-kirjanpitokoneet joita myytiin esim. kuntien kirjanpitoon ja lähes kaikkiin lappilaisiin pankkeihin. Kienzle-kassakuittaajat olivat rekisteröintilaitteita, joihin syöttämällä pankkikirjan tulot tai menot kirjautuivat konekielisinä ja illalla saatiin automaattisesti päivän tapahtumista loppusummat koneesta. Kassakuittaajat ja kirjanpitoautomaatit saivat haastajan 1980-luvun alkaessa. Oli koittanut PC:n aika. Oli taas tehtävä valintoja, jatkettava perinteisten koneiden myyntiä tai otettava uudet haasteet vastaan ja oltava mukana myös nopeasti kehittyvässä PC-busineksessa. Commodore pc-koneet aloittivat yritystietokonemyynnin saaden nopeasti seuraa Facit- ja Canon-tietokoneista. Taloushallinto-ohjelmat ja uudet Lotus 1-2-3 taulukko-ohjelmat yleistyivät vauhdilla yrityksissä. Merkkejä ja toimittajia alalle mahtuu paljon, myydyimpiä merkkejä ovat olleet mm. IBM, POMI, Compaq, Wings ja ARC.

Verkkokartoitukset, serveriasennukset avaimet käteen –palveluna ja IT-tuen ulkoistaminen kuvaavat 2000-luvun osaamista.

- Missio on pysynyt matkan varrella hyvinkin samanlaisena, teknologisen kehityksen kulkiessa rinnalla eteenpäin. Modernit 2020-luvun ICT-palvelut työpaikoille ovat tämän päivän ydintoimintaa. Tänä päivänä palveluita onkin jo erittäin laaja kirjo erilaisiin tarpeisiin työpaikoilla. Asiakaskuntaan näymme vahviten tänä päivänä IT- ja tulostuskumppanina, jatkaa Pietilä.

Liiketoiminnan jatkumo yrittäjien jäädessä eläkkeelle

Vasemmalta oikealle: Systeman toinen omistaja Jarmo Pietilä, Systeman omistaja & toimitusjohtaja Vesa Pietilä, Praecom Oy:n toimitusjohtaja Miika Liljedahl, Praecom Oy:n aluemyyntijohtaja Aki Leinonen

Pietilän veljekset Jarmo ja Vesa ovat toimineet pitkään Systeman omistajina ja Vesa on toiminut myös toimitusjohtajan roolissa. Jarmo on ollut jo useampia vuosia eläkkeellä operatiivisesta toiminnasta. Nyt eläkepäivät kutsuivat myös Vesaa ja tarve oli löytää toiminnalle vastuullinen jatkaja. Vesa Pietilän mukaan liiketoimintakauppa on paras vaihtoehto liiketoiminnan jatkuvuudelle.

- Meidän kannaltamme tämä on paras lopputulos varmistaa liiketoiminnan turvallinen siirtymä eteenpäin. On erittäin hienoa, että Praecomista löytyi liiketoiminnalle jatkaja ja asiakkaamme saavat jatkossakin ensiluokkaista palvelua. Henkilökuntamme jatkaminen tehtävissään on myös tärkeä osa jatkumoa.

Praecom jatkaa tutuilla palveluilla ja tuo uutta osaamista Lappiin

1.4.2023 alkaen Systeman liiketoiminta siirtyi virallisesti Praecomille. Praecom jatkaa Lapin Systeman toimintaa nykyisillä tuotteilla ja palveluilla. Lisäksi Praecom tuo Lapin markkina-alueelle laajan palvelutarjoaman. Tämä pitää sisällään älykkäät asiakas- ja työympäristöpalvelut toimitiloihin, kommunikaatioon ja viestintään, sekä kuvaan ja ääneen. Päätavoitteena mahdollistaa kohtaamisten onnistuminen, vaikuttava viestintä ja työn tekemisen helppous modernin teknologian avulla, jossa teknologia toimitetaan ylläpidettävänä palveluna.

Tämän päivän asiakasympäristöjä Praecom kehittää moderneilla opastamisen ratkaisuilla. Praecom toteuttaa kokonaisvaltaisia opastusratkaisuja julkisiin tiloihin sekä suuriin tilakokonaisuuksiin. Ratkaisut suunnitellaan digitaalisuutta hyödyntäen, tavoitteesi ja käyttäjäsi kaiken keskiössä. Lisäksi Praecom tarjoaa digitaalisia näyttöviestintäratkaisuja helpottamaan taktisen mainonnan tekemistä, asiakaskokemuksen kehittämistä, bränditietoisuuden kasvattamista ja informatiivista asiakasviestintää.

Työympäristöjen puolella Praecomin kärkipalveluna ovat tämän päivän tarpeisiin rakennetut neuvotteluhuoneet, jotka mahdollistavat myös etä- ja hybridikokoukset. Praecom pitää myös huolta, että IT-ympäristö toimii: työasemat, verkot, tulostaminen, tietoturvallisuus keskiössä. Toimitiloihin tarvittavat yhteisöviestinnän ja digitaalisen vierailijahallinnan ratkaisut onnistuvat Praecomilta myös, kuten myös vaikuttavaan viestintään soveltuvat AV-ratkaisut. Työpaikkatarvikkeita ja toimistokalusteita Praecom toimittaa myös helposti hankittavana mallilla.

 

Praecomin aluemyyntijohtaja Aki Leinonen vastaa jatkossa Praecomin Lapin alueen toiminnasta.

- Rovaniemi on Lapin liike-elämän keskus ja näemme paljon mahdollisuuksia markkina-alueella. Lapin Systeman tuottamien palveluiden kehittäminen on meille tärkeässä roolissa. Haluamme jatkaa Lapin Systeman pitkää ja kunniakasta tarinaa tuoden Praecomilta uusia elementtejä mukaan. Meille on tärkeää näkyä paikallisesti katukuvassa ja työpaikkojen arjessa ollen läsnä paikallisena toimijana, tuttujen ihmisten toimesta, kertoo Leinonen.

Aki Leinonen, aluemyyntijohtaja
aki.leinonen(at)praecom.fi
+358 400 140 572
Praecom Oy

Edellinen
Edellinen

Miten työasema ja oheislaitteet valitaan?

Seuraava
Seuraava

Praecom ostaa Lapin Systema Oy:n liiketoiminnan